Veškeré zde zveřejněné fotografie podléhají autorskému zákonu a není dovoleno je bez mého písemného souhlasu publikovat dále.



pátek 26. února 2010

Paříž. Zrozena v bolestech.

To byl doslova porod. Ani nemám sílu k tomu něco psát, vše se patlalo, lámalo, tálo nebo tuhlo. Nic ovšem v pořadí jak by mělo. Nakonec jsem maskovala co se dá, ale teda říkám vám, šlehačkový po mně nikdo nechtějte....

Korpus: Kakaový piškot

Krém: Den předem svaříme v hrnci 3x250ml šlehačky o tuku více jak 30% (ideálně dvě 33% a jedna 40%) s 300g čokolády na vaření. Nechat v lednici 24 hodin vychladit. Studené vyšlehat bez ztužovače na nejvyšší rychlost. Krémem promažem vnitřek - asi tak do výšky 1cm a zbytek dáme nahoru na korpus a po stranách korpusu.

Čokoláda (poleva), co se dobře krájí (neláme se):
200 g čokolády na vaření spolu s 6ti lžícemi vody rozpustíme ve vodní lázni na velmi mírném ohni (stále mícháme). Jakmile je rozpuštěno přidáme 3 lžíce 30% šlehačky dobře promícháme, nakonec zamícháme 1 lžící roztopeného másla. A tam kde jsem já udělala chybu - a je to opravdu moc důležité - POZOR ČOKOLÁDU NECHÁME VYCHLADNOUT. NEMĚLA BY MÍT VÍCE JAK 40°C. Pak ji nalejeme na dort a dortovým nožem rychle roztíráme.

Ozdoby: Z čokoládových polev Carla, z bílé a hnědé, které jsem i namíchala do světle hnědé.
Po stranách trojúhelníky ze strukturální fólie - poříště dát větší vrstvu a hlavně nedávat schnout do lednice - čokoláda nemá ráda rychlou změnu teplot, takže se pak na ní mouhou vytvořit flíčky nebo se neleskne. Ozdoby z čokolády si lze připravit buď horkým vykrajovátkem - pracuji s pinzetou. Trojúhelníky je možno si nakrájet ještě za tepla, po dostatečném vychladnutí lze pak lámat. Dozdobeno šlehačkou se smeta-fixem.

1 komentář:

ivy řekl(a)...

Vypadá to nádherně,jako všechny tvoje dorty.Jenom by neměly být ty komplikace....