Veškeré zde zveřejněné fotografie podléhají autorskému zákonu a není dovoleno je bez mého písemného souhlasu publikovat dále.



neděle 14. února 2010

Strakatý šlehačkový - recept a postup

Kdo by se chtěl nechat inspirovat (jako já od Zorky a Aero-orion, smíchala jsem jejich recepty a rady do tohoto výtvoru) a udělat si podobný, tak tady je receptík:

Šlehačkový dortík strakatý

Korpus s kakaem (22cm obvod formy):
6 vajec, 6 lžic cukr moučka, 4 lžíce kakaa, 6 lžic mouka polohrubá, 4 lžíc oleje, 1 čaj.lžička prášku do pečiva, 4 lžíce ořechů
Postup přípravy:
Bílky ušleháme do tuhé pěny se špetkou soli, pak přidáváme za stálého šlehání, 3 lžíce cukru, šleháme dál, přidáme žloutky a opět šleháme, a nakonec přišleháme zbývající 3 lžíce cukru a olej. (Při tom všem můžeme stále šlehat - ptala jsem se na to i maminky Fera a je to opravdu pravda! :) taky to tak dělá). Mouku, ořechy a prášek do pečiva smícháme dohromady a vmícháme teď už ručně vařečkou. Vlijeme do vymazané a vysypané. Pečeme 180 °C asi 7 minut a pak při 150°C cca 25 minut (ale pozor moje trouba peče super rychle, v původním receptu se délka pečení udávala 40-50 minut).Vyzkoušíme špejlí do středu dortu. Pokud je suchá máme upečeno. Dort vyklopíme a necháme vychladnout.

Tvarohový krém:
250g tvarohu, 1 šlehačka, 1 zakys.smetana, 100g čokolády na vaření, 1 Rama Cremefine na šlehání, 1 vanilkový cukr, 4 PL moučkového cukru, 1 želatinový ztužovač dr.Oetker.
Tvaroh, zakys. smetanu a cukr ušlehat, zamíchat nastrouhanou čokoládu (lépe se strouhá, pokud jí dáme den předem do mrazáku), pak přidat opatrně našlehanou šlehačku a dle návodu připravit želatinu a vmíchat ji.

Skládání korpusu:
Korpus si rozříznem na dvě poloviny a spodní dáme zpět do formy, komu chutná marmeláda (je možné jej pokapat i šťávou z kompotu, rumem apod.), tak s ní spodek pomaže a nandá na ni 1/3 krému, po té poklade banány a na ně nandá druhou třetinu krému. Přikryje horním dílem korpusu na něj dá zbytek krému a dá zatuhnout do lednice (alespoň na tři hodiny, lépe přes noc).

Na zdobení: 1 Rama Cremefine na šlehání, čokoládovou polevu. Zkuste obyčejnou Carlu za 11kč, co najdete všude ve větších krámech - koukněte do špajzky, třeba ji tam i máte, je to taková v pytlíčku.

Příprava ozdob(klidně den předem):
Polevu rozehřát, a pokud máte Carlu, tak jen odstříhnete kousek růžku a na předem připravený pečící papír si s ní nastříkáte ozdoby jaké vás napadnou - já tak udělala vše, co je na tom mém dortu - a necháte zaschnout¨. Nebojte se sloupává se to jedna báseň.

Ramu našlehejte a pokud podáváte ten den, tak ani nedávejte ztužovač, je dost tuhá. Potřete boky dortu silnou vrstvou (já dala málo) a nazdobte hořejšek. Myslím, že bude dobré uprostřed napřed nastříkat kolečko šlehačky a pak až zapichovat čokoládu, já to dělala bohužel obráceně.








1 komentář:

K. řekl(a)...

vypadá nádherně, hned bych si dala!!